Alla vet att man måste träna för att gå ner i vikt eller för att bli starkare.
Och ja det är viktigt, men det viktigaste är vad du stoppar i munnen. Du kan träna hur mycket du vill, men om du inte matar din kropp med goda och hälsosamma grejer, kommer du aldrig att nå ditt mål. That’s for sure.

Har du någonsin tänkt på mat före / under / efter ett träningspass?

Det finns ett par saker att tänka på när det gäller mat och motion. För mycket kommer att göra dig sjuk och för lite kommer att göra dig svag.Tidpunkten är väldigt viktigt, du vill inte äta för nära ett träningspass, men samtidigt måste du ha något i magen så att du kommer att ha energi för din träning.

 

Före träning:
Tänk på att inte överbelasta din tallrik, storleken på din portion gör skillnad. Ät aldrig en stor måltid med mat som innehåller näringsämnen som är långsamma att bryta ner, nära inpå ett träningspass. Vad som händer då är nämligen att ditt blodsocker sjunker på grund av att din energi kommer att användas för att bryta ner maten istället, vilket kommer att göra dig mer trött och svag, som resulterar i att du inte kan träna på en hög nivå.

En annan nackdel med att äta för nära ett träningspass är att en stor del av kroppens blod samlas runt buken, vilket gör det svårt att få blod till musklerna. Och utan blod till musklerna, försämras musklerna. Därför bör stora måltider som lunch och middag ätas inom 3-4 timmar innan träning.

 

Du bör därför bara äta något lättare någon timme innan du ska träna. God mat att äta innan ett träningspass är kolhydrater, men av den hälsosammare typen såklart. Inte bara att äta en skål med söta flingor. Försök att äta en bit fullkorsbrön t.ex med lite kalkon eller skinka. Fiber och friska kolhydrater kan vara havregryn, fullkornsbröd och brunt ris.

 

Det är också mycket viktigt att dricka mycket innan ett träningspass så att kroppen inte blir uttorkad.

 


Under träningen:
Under träningen är det enda du ska äta eller rättare sagt dricka vatten, vatten, vatten! Det finns inget viktigare under ett träningspass, försök därför att fylla upp flaskan minst 2-3 gånger.

 

 

Efter träning:
Bara för att du är klar med din träning betyder inte att du är helt klar. En återhämtnings måltid är väldigt viktigt för dig och din kropp. Ibland känner man inte för att äta någonting alls efter träning om det har blivit sent. Men vad du än gör, gå inte bara till sängs utan att ha ätit någonting.

Motion är en katabol (nedbrytande) fas och för att få ut någonting effekttivt av din träning, är den anabola (återuppbyggnad) fasen en mycket viktig del. Så om du inte äter något, bryter du bara ner kroppen i stället för att bygga upp den, som du borde.

Försök att skaffa dig ett proteinfylld måltid 30-60 minuter efter träning. Ägg, kyckling, kalkon, fisk, keso och avokado är några riktigt bra saker att äta som innehåller en hel del protein. Om du tränar på kvällen, efter jobbet eller efter middagen och inte känner för att äta något, så bör du i varje fall få i dig en proteinshake då det är lättare att få i sig än en måltid. Men var noga med vad du väljer för proteinshake att stoppa i dig. Det finns mycket skit på marknaden. En banan eller bananpannkaka är annars ett andra alternativ och det är bättre än ingenting

 

P.S. Träningstipsen är tagna ifrån fantastiskt inspirerande DENICE.

NEWSLETTER

Jag vill att DU ska vara en del av min clique. Signa upp dig här, jag hör av mig snart! 

Xoxo, Hanna