Frågor om de åtta månaderna jag bodde i Australien verkar aldrig ta slut. Får mejl och kommentarer om detta i stort sett varje dag. Tänkte därför skriva ytterligare ett inlägg om det så att vi kan försöka få med alla pusselbitarna som ni känner att ni vill ha svar på och vill veta mer om. Här kommer min uppdaterade och personliga lilla Australien Guide.

Sugen på att åka iväg?

Är du som jag för 1,5 år sedan, sugen på att packa dina saker och dra någonstans – tänk inte så mycket utan bara gör det. Mitt bästa tips när det kommer till att våga ta steget och flytta utomlands är att bara göra det. För jag lovar er, ni kommer inte ångra er en enda sekund. Det kommer vara en av de bästa sakerna ni gjort i hela ert liv. Så bara åk, allt det praktiska, det löser sig alltid om man har rätt inställning.

Jag var som sagt jättesugen på att åka någonstans efter gymnasiet. Funderade som att åka som au pair till USA men hade även tankar på att åka och jobba i Australien. Det enda som jag kände stoppade mig med att åka till Australien var just det där praktiska, ni vet att hitta en boende och skaffa sig ett jobb. Jag kände “Nä, gud vad jobbigt att åka och varken ha jobb eller boende. Det vågar man ju inte”. Planeringsfreak som jag är så la jag Australienplanerna åt sidan eftersom att jag inte hade boende eller någonting, trots att jag allra helst faktiskt ville åka dit. Satsade på att ansöka till au pair programmet i USA, blev matchad med några familjer, men började sedan tveka allt eftersom tiden gick. Jag kände mig liksom inte riktigt redo att ta ansvar för ett par barn. Det var andra saker jag vill göra.

Sen kom samtalet som förändrade allt. En PR byrå jag jobbat lite med tidigare ringde mig och frågade om jag skulle vilja åka till Australien och jobba med världens bästa jobb ever – nämligen bli Instagram manager för Aussie Hair Officials Instagram. Och det här kunde jag ju såklart inte tacka nej till. Vem vill inte bo i Australien och ta kort till Instagram på stranden? Jag la därför allt som hade med barn att göra åt sidan, bokade en flygbiljett, fixade ett Working Holiday Visum, en försäkring och flyttade tre veckor senare till andra sidan jorden.

USA_7786

Några sakerna som är viktiga att tänka på innan du flyttar/ besöker Australien

– Skaffa dig en försäkring hos ditt försäkringsbolag. Jag ringde bara upp mitt försäkringsbolag, frågade vad jag skulle skaffa mig för något. Fick svara på några frågor och fick sedan papper och faktura hemskickad. Tror det kostade ca. 1700 kr för min försäkring.

– Ansök om ett Working Holiday VISA, vilket du gör HÄR. Det kostar ca. 2500 kr. Du behöver ju dock inte detta visum om du bara ska turista, då ska du ha ett turistvisum. Var noga med att ni ansöker om Visum på rätt hemsidor då det finns mycket fake sidor.

– Se även till så att din mobiltelefon går att låsa upp i Australien. Detta hade jag jättekrångligt med så att kolla upp detta innan du åker är ett jättetips. Min var liksom låst till Telia här hemma så kunde inte använda den där nere.

– Kolla upp vilka årstider som gäller i Aus så du inte tror att du ska få värme och sol i Sydney i Juni.. De har ju sommar när vi har vinter där borta. Tänk även på att det är allra svårast att få jobb och boende under sommaren då det är då alla reser till Australien. Så åk helst i Oktober för att vara ute i god tid. Det gjorde jag.

– Kom ihåg att Australien är ungefär lika stort som Europa. Det behövs minst 4 veckor för att resa från Melbourne upp till Carins om du vill hinna se alla ställen och inte behöva stressa ihjäl dig. Det är långa avstånd i Australien så att göra upp någon slags plan innan man åker dit kan vara bra.

Screen Shot 2015-01-21 at 11.52.31.png

DSC06016

Att bo i Australien

Det jag var mest orolig över när jag åkte ner var “VART SKA JAG BO?”. Tur som jag har, hade jag ju redan en kompis (Maddy) i Australien som jag egentligen knappt kände, men som jag träffat på en kryssning i USA och sedan hade varit och besökt ett år tidigare. Den första månaden fick jag därför bo hemma hos henne innan jag hittade mitt egna.

Alla jag pratat med som inte känt någon som bor i Australien har antingen bott på hostel första tiden de varit där eller så har de fixat boende och room-mates via facebookgruppen “Svenskar i Australien” eller “Svenskar i Sydney”. Vilket är ett jättebra tips. Där läggs det upp lägenheter och rum som är lediga jämt och ständigt.

Mitt bästa tips när det kommer till boende är att ta det när man väl kommer ner. Det är svårt att bestämma det innan om man inte känner någon där nere eller kan ta över någons rum för bostadsmarknaden går rätt fort. Speciellt under november och december då de är de mest hektiska månaderna eftersom det oftast är då alla backbackers och working holiday workers åker ner till Aus.

MY AUSSIE LIFE2

Jag hade turen att kunna bo med tre av Maddys kompisar som letade room-mates lagom när jag kommit ner. Och trots att jag velade så mycket fram och tillbaka på om jag ville bo i den lilla staden Avoca 1,5 timme norr om Sydney eller mitt inne Sydney så är jag så jävla glad att jag valde Avoca och en riktig Australiensk kultur med bara en massa härliga Australienare. Jag har vänner för livet där nere nu. Och jag är säker på att jag bara hängt med mestadels svenskar eller andra skandinaver om jag bott i Sydney.

Tänk därför noggrant igenom om du vill bo i storstaden eller lite utanför? Jag tycker nästan att man borde försöka bo lite utanför stora städer för att verkligen få känna på Australien. Vi åkte inte till Sydney jättemycket men vi var ändå där några gånger och gick ut med andra svenskar. Så vi fick ju ändå lite best of both worlds.

IMG_3647

När det kommer till priser på boende så är det jämförbart med Sverige. Det är ungefär samma priser om inte lite dyrare kanske (speciellt inne i storstäderna Sydney). Skulle jag tipsa om vart man skulle bo i just Sydney området så skulle jag säga Manly, Glebe/Ultimo eller Bondi.

Det är områden jag gillar starkt, jag kände tjejer som bodde där och skulle själv tänka mig att bo där. Vill man kanske titta runt lite innan man åker ner så är det hemsidorna Gumtree och Craigslist som gäller.

DSC_2358

USA_9335

Att jobba i Australien

Är det lätt att skaffa sig ett jobb i Australien? Är troligtvis den frågan jag får höra flest gånger och JA, det är det om man vill ha ett jobb. Pappa säger alltid: “Ett jobb får man inte, ett jobb skaffar man sig” och så är det verkligen. Svårare än så är det inte. Svenskar är attraktiva på arbetsmarknaden.

Jag jobbade på ett Café som servitris och tyckte det var så jävla roligt. Älskade att prata engelska med alla kunder och småprata lite med mina bord och gäster. Eftersom att Australienare är så trevliga och alltid nyfikna på Sverige så var det alltid jätteroligt att få berätta lite om sig själv och Sverige också. Och trots att jag bodde på ett jättelitet ställe så hade jag faktiskt ett bord en gång som var svenskar, vilket var jättekul.

DSC06766

Tips är att skriva ut CV:n själv hemma innan man åker. Vi hade lite problem med att hitta skrivare där första tiden så det kan vara smart att fixa innan man åker. Kolla gärna upp hur Australienska CV brukar se ut innan med. Jag fick använda Maddys’ mall och sedan göra om själv vilket var till stor hjälp. Alla arbetsgivare älskade mitt CV.

Vad jag har hört finns de flesta jobben inom restaurang och café och princip alla andra svenskar jag lärde känna i Australien jobbade inom den sektorn. TIPS – om ni vill bo i Sydney: sök jobb på Opera Kitchen. Det är tydligen mest backpackers som jobbar där och dricksen ska också vara rätt saftiga också har jag hört. Att tänka på om man vill jobba inom restaurangbranchen dock är att göra sitt RSA certifikat innan man söker jobbet. Googla och läs mer om det. Det är ett test alla som behöver servera alkohol måste göra. Enklast är att göra det online.

DSC00846

USA_8783

Hur mycket bör man ha med sig? Och vad kostar allt?

Jag skulle tipsa om att spara 30 – 40 000kr innan man åker för det var vad jag hade med mig. Tror inte jag behövt så mycket pengar egentligen men gjorde av med det under hela mitt halvår (inklusive mina två resor till Hawaii). Så tycker ändå inte det blev så farligt. Sen jobbade jag ju också men de pengarna gick ju oavbrutet till hyra, mat och nöjen.

Linnea, världens bästa tjej, som jag bodde med är sjukt ekonomisk så hon skrev varje månad upp EXAKT vad hon gjorde av med och det brukade ligga på 6 000 – 7 000 varje månad om jag inte minns fel (inkl mat och boende). Då kostade boendet 90 AUD (700kr) i veckan och maten brukade ligga på 70 AUD (500kr) i veckan.

MY AUSSIE LIFE1

Människorna och utelivet

Australiensare – världens bästa människor. Jag träffade så många underbara och roliga personer under mitt halvår i Australien att jag inte ens vet vart jag ska börja. Vi hade det så kul tillsammans och jag och Linnea hängde ju mest med tiotals grabbar varje helg eftersom att vi bodde i en lägenhet med 3 killar. Skulle jag beskriva Australiensare med tre ord skulle de bli trevliga, hjälpsamma och öppna.

Jag är så otroligt glad för att jag fick lära känna just Australiensare under mitt halvår i Australien. De flesta som bodde inne i Sydney hängde inte så mycket med just Australiensare utan där blir det rätt lätt att man hamnar med andra skandinaver och backpackers.

DSC_2357

IMG_0176-002

Utelivet i Australien är jättenajs. Killar bjuder mer än gärna på drinkar och enligt våra room-mates så säger man inte nej till att bli bjuden på en drink om man är intresserad av honom för att säga nej innebär tydligen att man säger nej till honom och inte till själva drinken. Varje söndag i varje fall så hade vi förfest hemma hos oss, det brukade vara jag, Linnea och tre tjejer till och sedan ett tiotal killar. Vi drack vin, spelade beerpong, körde jag har aldrig, ölspelet och dansade och sjöng innan vi sedan drog ut.

I Sydney var vi inte ute så jättemycket vilket jag kan ångra lite i efterhand men det kostade ju ändå 300kr kanske att åka tur och retur dit och krävdes mycket planering om vi skulle åka dit och festa eftersom att det ändå tog 1,5 timme med tåg. Gillade dock klubben Ivy starkt. En tre vånings nattklubb med pool på rooftop våningen. Jag menar, hur najs? Brukade hänga i DJ-båset där också. Så kul! Kommer aldrig glömma när jag råkade trycka på något på DJ:ens utrustning så att det blev helt tyst… haha… Det bästa med den historien är att jag har det på film.

DSC02769

IMG_0079

Ställen att besöka

Trots att jag spenderade ett halvår i Australien så reste vi inte runt så mycket. Hade inte en budget planerat efter det så det blev inte så helt enkelt. Jag kommer garanterat åka tillbaka för att resa hela kusten dock utan tvekan. Och då finns det ju greyhoundbussar eller mini vans som man kan hyra och åka med för att göra det vilket jag är sugen på.

Men två ställen jag varit på som jag gillar är förutom Sydney är Noosa och Surfers Paradise så tänkte berätta lite mer om de ställena här nedanför samt tipsa om ställen jag hört att man måste besöka.

USA_7989

USA_7829

NOOSA SURFERS PARADISE1

DSC02676

USA_7837

Noosa

Noosa är ett litet ställe norr om Surfers Paradise som ni bara inte får missa och åker ni någon gång till Noosa måste ni paddleboarda i kanalen, gå till “Cave Beach” och Sunshine beach samt strosa runt på shoppinggatan nere i centrum som är så fantastiskt mysig.

Här ska det finnas ett fantastiskt mysigt backpackers ställe också och några klippor med badhål i som jag gärna hade velat se men som vi inte hade tid till när vi var där. Tycker dock att ni bör ta er en promenad i nationalparken i Noosa också, där fick vi bl.a. se en livslevande och vild koala vilket var rätt coolt. De är rätt svåra att se ute i det vilda.

USA_8852

DSC02768

Surfers Paradise

Noosa må va kryllat med turister, men Surfers Paradise kryllar av fler. Vilket jag tycker är den största nackdelen med det stället. Men annars är det mysigt och har världens finaste strand så dit tycker jag också att man ska åka. Utelivet är grymt där också och det finns tusentals restauranger och butiker i själva centrum. Annars måste ni ju åka till Byron Bay, Melbourne (där ska tydligen the best shopping be), Cairns, Fraiser Island, Whitsundays och alla andra backpacking ställen.

I Surfers så åkte vi ju även på Jetski Safari vilket jag tycker att ni ska göra. Det är så himla roligt. Speciellt om man är ett gäng. Det man också kan göra är att gå på alla dessa nöjesfält som finns i Queensland nära Surfers. Det finns några bra shoppingmaller också som är värda ett besök.

Andra ställen man bara måste besöka:

Melbourne
Byron Bay (ett måste)
Frasier Island
Whitsundays
Perth (om man har råd dvs)
Soldiers Beach (min favoritbeach, norr om Sydney)
Cairns
Glass House Mountains
Terrigal (en mysig stad nära där jag bodde)
Coolangatta (snacka om oupptäckt smultronställe)

NEWSLETTER

Jag vill att DU ska vara en del av min clique. Signa upp dig här, jag hör av mig snart! 

Xoxo, Hanna