Dubai

Hur kom du i kontakt med familjen? Gick du via någon organisation eller gjorde du det privat?

Jag kom i kontakt med familjen privat. Skrev bara i en grupp för svenskar i Dubai på Facebook och sen fick jag svar ifrån typ fem olika familjer. Den familjen jag är i just nu kändes överlägset bäst, fick en bra magkänsla med just den här familjen.

Att vara Au Pair i Dubai med svensk bakgrund är egentligen typ ”olagligt”. Men de kollar mellan fingrarna på alla oss som är det. Det är nämligen bara accepterat med barnflickor ifrån vissa nationaliteter som exempelvis Philippinerna. Därför finns det inga organisationer att gå via här än.. Det lär komma med tiden dock.

Vad har du för visum?

Eftersom att det som sagt egentligen är ”olagligt” att va au pair som svensk här i Dubai så är jag och alla andra au pairer här på turistvisum som man sedan måste åka och förnya var 30e dag genom att åka ur och in i landet.

Har du något tips på hur man kan få ihop de 200 timmar som många organisationer kräver?

200h låter mycket men är egentligen inte så jättemycket om man tänker efter. Det är ju inte 200 timmars erfarenhet av endast babysitting du själv gjort som behövs. I dessa 200 timmar räknas ju även om du varit barnvakt med en kompis eller din mamma eller om du varit på barnkalas och hjälpt till med barnen osv. Det är därför rätt enkelt att skrapa ihop men annars kan man väl fråga om det behöva hjälp på ett dagis eller hos en granne?

1t3sw2

Varför ville du börja jobba som au pair i Dubai?

Har sedan högstadiet velat åka iväg som au pair, men så har det bara kommit andra saker och resor i vägen så det har aldrig blivit av. Sen nu så testade jag bara att skriva i den här Svenskar i Dubai gruppen på Facebook och fick napp och då kände jag bara att nä, nu kör jag på det här och testar det en gång för alla. Sen tyckte jag att just Dubai verkade vara väldigt häftigt, annorlunda och intressant att testa på att leva i, så det fick bli det.

Hur är det att vara au pair? Är det lika roligt som det verkar?

Jag tycker att det är jättekul och trivs jättebra. Självklart kan de bli lite långtråkigt ibland då jag inte tycker att det är jättekul att leka med lego hur läääääänge som helst. Men när vi ritar, spelar spel eller lär oss skriva så skulle jag kunna hålla på ett tag hehe. Sen är det ju ett stort ansvar att ta hand om någon annans barn och det är verkligen inte en dans på rosor där man bara sitter av tiden utan det är en del jobb. Men jag tycker det gått hur bra som helst hittills. Man måste vara vänlig men bestämd.

Hur länge ska du vara hos familjen?

Inte riktigt bestämt ännu men jag funderar på att stanna mars ut också då mina andra projekt inte verkar bli av. Jag menar, jag kan ju inte åka hem om två veckor.. Kom ju precis hit och har precis börjat lära känna barnen och familjen känns de som. Men som sagt, inget bestämt. Har en flygbiljett bokad den 11e mars men lär boka om den hehe.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Vad pratar du för språk med familjen och barnen?

Har berättat detta förut men kan väl göra det igen. Det är lite komplicerat men hoppas ni hänger med haha. Mamman i familjen är svensk och pappan är tysk. Pappan pratar därför tyska med barnen och mamman svenska med barnen. Barnen pratar sedan i sin tur engelska och lite svenska med mig och jag pratar svenska med barnen och engelska med föräldrarna (svenska oftast med mamman iofs). Sen pratar ju barnen även svenska och tyska och mamman pratar även hon flytande tyska med pappan. Haha herregud vad det blev invecklat men det är alltså tre språk som cirkulerar här. Jag pratar i varje fall bara svenska med barnen, men det händer att man slänger in lite engelska ibland.

Hur var det i början när du kom till familjen? Kunde du känna dig som hemma direkt eller var det väldigt stelt i början?

Jag är ofta lite försiktig i början för att känna av stämningen. Och tar fortfarande inte så mycket plats när föräldrarna är hemma. Vet inte varför egentligen men det går bara bättre och bättre för varje dag som går. Jag lär känna barnen bättre, de lär känna mig bättre och allt blir verkligen bara bättre för var dag. Det har aldrig varit stelt dock, familjen jag är i är verkligen så vänlig, gullig och omhändertagande. Har inte ens varit här i två veckor men känner mig nästan som hemma faktiskt. Jag är ju en rätt easy going person.

tumblr-fashion-closet-sipa1tiz

Hur är det med klädseln i Dubai? Är det långbyxor och långtröja som gäller?

I shoppingcentrum, på restauranger, i taxi och på andra offentliga platser inomhus så bör man täcka axlar och inte ha för korta klänningar, shorts etc på sig. För att visa respekt. Men på stranden och på klubbar speciellt så behöver du inte tänka på vad du har på dig för ingen bryr sig där. Jag menar när det är 35 grader utomhus så behöver du inte springa runt med en heldräkt. Men som jag nämnde ovan så ta med en sjal när du ska iväg och shoppa eller äta på restaurang, du lär vilja ha den ändå eftersom att de har en väldigt kraftig AC på som gör att man fryser anyway. Men jag tycker verkligen att man ska visa respekt och tänka lite på vad man tar på sig. Det gör jag i varje fall, tänker typ okej en urringad topp då kan jag ta en längre kjol och en kort klänning då kan jag dra på mig en tunnare jacka.

Hur mycket behöver du betala hemma hos din familj?

Det är väl olika från familj till familj hur det fungerar men det vanligaste är ju att värdfamiljen du bor hos står för mat och boende vilket min familj gör, så jag behöver inte betala det.

Vad får du i lön för att vara au pair?

En Au Pair lön brukar ligga runt 4000-5000kr i månaden men då ingår ju boende och mat, tänk på det!

Är det din värdmamma som tar dina outfitbilder eller har du ett stativ? 

Jag har tagit alla bilder på mig med ett stativ men min värdfamilj har sagt att de mer än gärna hjälper till om så behövs. Vilket är jättesnällt. Så kanske tar några bilder ute i parken eller på gatan imorgon åt er så ni får se.

Vad tycker familjen om att du bloggar och lägger ut bilder på deras barn?

Familjen visste att jag bloggade innan jag kom ner hit och jag har självklart frågat om jag får lägga in bilder på deras barn, ifrån deras hem osv. De verkar tycka att det är häftigt och intressant det här med bloggandet och frågar mycket och ofta om hur saker fungerar, hur jag hanterar negativa kommentarer, vad man tjänar pengar på osv. Att jag bloggar är inget som stör dem, de tycker snarare att det är kul och annorlunda och ger mig helat tiden tips på vad jag borde göra och fota till bloggen.

Hur ska man tänka för att vara säker på att det är bra familj?

Jag pratade lite med min värdmamma om det här idag och hon kom med några bra tips faktiskt. Skypa mycket och om du bor hemma, be dina föräldrar vara med och skypa med familjen du ska åka till någon gång då också. Föräldrar vet bäst! Fråga mycket och bestäm innan du åker ner vad det är som gäller. Se även till så att du vet vad familjen förväntar sig av dig och att familjen vet vad du förväntar dig av dem innan du bestämmer dig. Och tänk på att alla familjer ser helt olika ut och har olika syn på vad en au pair ska göra och inte göra osv. Lita på magkänslan! Den har oftast rätt.

Documents4

Känner du dig bekväm i huset? Kan du t.ex. gå och ta något ur kylskåpet när du känner för det eller känns det då som att du liksom tar av ”deras” mat i deras hus?

Haha, vilka roliga frågor ni ställer. Jag tycker att det är så intressant att ni verkligen vill ha svar på just det här haha. Men ja, jag känner mig bekvämare och bekvämare för varje dag och har inga problem med att ta något ur kylskåpet om jag är hungrig. Vilket är helt naturligt I guess. Gick precis och gjorde mig två mackor medans resterande i familjen ligger och kollar på film.

Hur tar man kontakt med en familj? Ska man gå via en organisation eller privat?

Det är lite 50/50 det där. När du går via en organisation kan du oftast bara prata med en familj åt gången och inte heller välja vart någonstans du vill bo vilket ändå är en viktig del av hela au pair vistelsen. Tycker därför att det är betydligt mer fritt att gå privat, för jag menar då kan du välja och vraka bland massvis med familjer plus att du kan söka på familjer i specifika städer. Men å andra sidan är det ju säkrare att åka med en organisation än privat, så ja. Det beror lite på. Jag personligen tycker privat alla gånger i veckan dock, men man måste ju vara mer försiktig och alert då.

Var du orolig för att familjen inte skulle vara bra och att du inte skulle trivas?

Självklart tänker man så. Det är väl helt normalt. Men samtidigt så visste jag att någonstans därinne att jag skulle hamna i en bra familj. Min magkänsla kändes ju liksom inte konstig. Men om man skulle hamna i en dålig familj så är de väl bara att man bara tar sitt pick och pack och åker hem igen. Svårare än så behöver det ju inte vara.

Måste man ha körkort för att jobba som au pair i Dubai?

Det är väl olika ifrån familj till familj. I min familj var det inte nödvändigt, vilket kändes skönt då det är ett jättestort ansvar att faktiskt köra runt på barnen. Speciellt här i Dubai där folk inte verkar kunna köra bil haha.

Vad har du för bestämda uppgifter i huset?

Det är väldigt flexibelt från dag till dag vad jag gör. Ibland lagar jag lunch till barnen, ibland gör föräldrarna det. Idag dammsög jag nedervåningen, på söndagar kommer en städerska och sist gjorde min värdmamma det. Ena dagen bakar jag bröd, andra dagen mamman. Ibland plockar jag ur diskmaskin ibland pappan. Man hjälps åt helt enkelt i min värdfamilj precis som i en vanlig familj. Men detta är ju också olika från familj till familj.

Hade du mycket erfarenhet med barn sen innan?

Ja, inte med killar just i 4 och 6 års åldern dock.

DSC05745

DSC05746

Hur mycket fritid har du?

Jag är ledig 2 dagar i veckan, har 1 timmes rast efter lunch varje dag och sen är det rätt flexibelt utöver det. Är någon hemma på eftermiddag/ kvällen har jag fått gå tidigare om jag behöver och har planer. I min familj ser veckorna väldigt olika ut då mamman jobbar deltid och pappan är pilot. Något som är väldigt skönt är faktiskt att mamman kommer hem vid lunch varje dag, vilket innebär att vi äter lunch tillsammans och hjälps åt lite då. Vissa dagar stannar hon kvar hemma då helt sen på eftermiddagen och andra åker hon iväg och jobbar lite igen på kvällen.

Behöver man ha sparat ihop mycket pengar för att åka iväg som au pair?

Egentligen inte, du själv behöver ju bara stå för flygresa och nöjen. Vilket du kanske kan finansiera med lönen du tjänar ihop? Sen är det ju alltid skönt att inte behöva snåla på varenda krona och faktiskt kunna unna sig lite när man är iväg. Så att spara ihop en slant är ju att rekommendera.

NEWSLETTER

Jag vill att DU ska vara en del av min clique. Signa upp dig här, jag hör av mig snart! 

Xoxo, Hanna