DSC02376

Får alltid extremt mycket frågor kring min och Ellinors Båtluff i Grekland som vi gjorde i somras så tänkte bara ge er några av mina bästa tips för er som är sugna på att göra samma resa i sommar. Vi var borta i två veckor, besökte 6 öar (Mykonos, Ios, Naxos, Santorini, Paros och Tinos) och gjorde av med 7000kr allt som allt.

Mina favoritöar var Ios (den bästa ön), Santorini (den finaste ön) och Paros (den mysigaste ön). Tinos är inget vidare tips att besöka. Mykonos är den dyraste ön och där var vi bara på en beachcamping och partade så fick tyvärr inte se något av ön men den sägs vara helt fantastiskt. Naxos var helt okej, inget speciellt my opinion men tror man kan hitta lite guldklimtar där också.

Tänkte berätta lite mer om mina två favoritöar Ios och Santorini innan jag går på de generella båtluffstipsen!

GREKLAND 2014rrr

Ios

Säger bara, jag älskar IOS – this is the place to be!!!! Och detta var min absoluta favoritö. Vill man åka till en fin och mysig ö med grymt uteliv ska man åka till Ios. Är man ett gäng tjejkompisar som vill åka på en resa ska man åka till Ios, there is no doubt about that.

IMG_4867

Boende

Både jag och Ellinor är mer än överens om att man ska bo centralt i stan om man åker till Ios så att man kan gå hem ifrån klubbarna. Att bo vid hamnen eller stranden är verkligen inte att rekommendera då du antingen måste gå minst 3 kilometer upp för världens jobbigaste backar eller ta en buss som kanske inte går när du vill hem. Vi bodde på ett hotell som samarbetar med b.la. Apollo som hette Sunrise som ni kan se på bilden ovan och det låg perfekt gällande läge och närhet till allt. Matbutiken låg precis nedanför, klubbarna var en 5 minuters promenad ifrån och busstationen var nere på gatan. Plus att de fanns två eller tre restauranger inom 100 meters gångavstånd.

IMG_5070

DCIM101GOPRO

IMG_4980

IMG_5192

DSC02036

Aktiviteter

Är ni på Ios några dagar tycker jag ni även här ska hyra en fyrhjuling och åka runt och utforska ön lite. Annars borde ni ta er upp till en av kyrkorna för att se solnedgången. Vi gick upp till den som låg precis bakom vårt hotell Sunrise och det var verkligen MAGISKT. Var uppe till solen går upp är också något ni kan försöka göra.

Annars bara åk och häng på stranden där Far Out och alla restauranger ligger. Åk inte till beachen vid hamnen! Den är inte ens i närheten av så bra som den andra större stranden där alla hänger är. Här ovan ser ni den stranden.

IMG_5064

Uteliv

Utelivet på Ios är GRYMT. Det är massor med folk och det finns massor med klubbar. Tänk er gamla stan fast istället för att det är fyllt med restauranger och butiker så är det restauranger, klubbar och barer istället. Våra favoritställen var 69, REHAB och Pash och det fanns även små pubbar som hade 1 euro shots, men tror inte att de är att rekommendera då vi hört i efterhand att de fifflar med spriten. En kille vi lärde känna blev så sjuk att han var tvungen att åka till sjukhuset och de trodde alla var pga de 1 euro shortsen.

Annars så är det extremt många Australienare på Ios. I princip alla man träffar kommer ifrån Australien och kommer de inte ifrån Aus så kommer de typ ifrån Nya Zeeland eller England. Eller så är de helt enkelt greker. Något annat som är väldigt najs är att de inte så unga på Ios utan de flesta är mellan 20-25.

IMG_5069

Men som sagt, utelivet är så bra och se till att ni hänger en eftermiddag på beachbaren Far Out också. Kolla upp när de har speciella events/ DJs som kommer och gå dit då. När Ellinor var där för två år sedan hade de varit världens jävla fest med fyrverkerier, konfetti osv. Vilket hade varit så fett. Men vi lyckades ju också pricka in ett större event då en känd DJ från Athen kom och körde den sista kvällen vi var där.

Tänk även på att de går ut OTROLIGT sent på Ios eller i Grekland över huvudtaget. Folk går typ inte ut innan 1-2 och klubbarna stänger inte förrän 5-6. Sen finns det även ett efterfest ställe som heter Sweet Irish Dream som håller igång ända till 7-8 om inte längre. Så no stress med att gå ut.

GREKLAND 20141

Santorini

Tänkte många gånger att jag inte skulle ha så höga förväntningar på Santorini för att jag då troligtvis skulle bli besviken. Men ack så fel jag hade. Det går inte att bli besviken på Santorini. Ingen kan bli besviken på Santorini för det är verkligen så fint som man tänker sig. Det är helt magiskt. Finns dock inga bra stränder som jag upplevt det. Vilket var lite tråkigt men i Santorini är man väl mest för att hänga vid hotellpoolen och kika runt i stan samt äta gott på restauranger med helt fantastiska vyer.

DSC02133

DSC01990

DSC02327

DSC02077

Boende

Vi bodde i Perissa på hotell Princess vilket var det absolut största misstaget på den här resan, då de lurade oss alla. Säger bara: BETALA ALDRIG ETT BOENDE I FÖRVÄG OM DU INTE BOKAT DET PÅ EN SERIÖS OCH BRA SIDA… Vi betalade nämligen vid hamnen då allt blev så stressigt och det vi trodde skulle bli en lite lyxigare lägenhet mitt i stan blev fyra rum i en källare in the middle of nowhere… Så åker ni till Santorini bo på typ hostel mitt inne i Fira eller Oia. Det är så mycket mer värt. Bo inte i Parissa! Verkligen inte… Alldeles för långt bort.

DSC02282

DSC02136

DSC02099

Aktiviter

Tycker man absolut borde hyra en fyrhjuling och åka runt på Santorini. Det är så vackert med alla berg och man kan hitta fantastisk vyer och utsikter om man utforskar stället lite. Caldera view var fint. Där fanns även ett cafe/ en restaurang med världens jävla utsikt!

The Red Beach var också ganska coolt att se men inget måste. Och ska ni välja mellan Red och Black Beach, åk till Red Beach. Se solnedgångarna ifrån både Oia och Fira måste ni göra och tycker även att man borde på en liten båttur kanske samt testa de traditionella nötterna med typ sesamfrön på. De är magiska!

DSC02079

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uteliv

Tror inte det är något vidare uteliv på Santorini. Kändes ju mest som att det var äldre samt par där men självklart finns det lite pubar och barer. Tror dock de är lite dyrare och som sagt inte kanske en sån ung målgrupp. Santorini är mer en romantisk och lugn ö med mysiga restauranger och fantastiska vyer.

DSC01767

Tips att tänka på till er som är sugna på att båtluffa i Grekland:

? Boka båtbiljetterna i god tid om ni vet när ni ska åka/ måste åka från ett ställe. Med god tid menar jag typ två dagar innan. Tänk även på att man väldigt ofta inte ens kan boka online utan måste gå till hamnen/ ett blue ferrie kontor för att boka biljetter.

? Boka inte boende i förväg. Det blir så mycket billigare att vänta till man kommer in till hamnen. Men det är också lättare att bli lurad då förstås så betala som sagt aldrig boendet i förväg. Be gärna hotellägaren om att få åka och kolla på rummet innan ni bestämmer er bl.a.

IMG_4600

? Laga mat hemma. Att hyra en studio/ rum med kök är så värt för då sparar man jättemycket pengar + att det är supermysigt att sitta och äta på ens egna balkong/ uteplats. Vi lagade jätteofta pasta med pesto och tomatsås för att försöka slippa gå och äta ute varenda måltid då det kostar en del. Köpte även hem yoghurt och muesli och åt som frukost många gånger.

? Vill ni åka på speciella äventyr/ båtturer se även till här att boka det i förväg. Vi hade hört talas om mysigaste och finaste båtturen i Paros men missade denna pga de var fullbokat. Så boka sådant i god tid också.

? Pruta!! Många greker vet hur man lurar turister så ta inte första bästa utan våga pruta och våga förhandla när det kommer till både boende och taxi. Ett boende för mer än 25 euro natten ska vara väldigt fint. Ha 20-25 euro natten som en absolut maxgräns för det finns betydligt billigare.

IMG_5732

? Boka inte allt för mycket innan. Det är så mycket skönare att spontana lite. Vi bokade ingenting i förväg förutom vår hembiljett vilket vi ångrar jättemycket då vi gärna åkt vidare till Barcelona direkt med killarna vi träffade. Nu åkte vi ju dit ändå men ni förstår. Det är mycket skönare att åka med inställningen vi ser vart vi hamnar för sannolikheten att man stöter på roliga människor som det bara är att hänga på är stor.

? Ta inte med klackar för ni kommer inte använda dem, man behöver nämligen inte klackar för att komma in på klubbarna i Grekland som man behöver i London, Dubai, Barcelona osv. Plus att det är fett mycket skönare med sandaler och flip flops och så kan man väl isf ha med ett par skor med en liten klack bara om man nu vill det.

? Packa ner kortlek, bestick och ett set varma kläder (det kan faktiskt vara kallt i Grekland också). Speciellt på Santorini, kvällarna där var rätt blåsiga och kalla faktiskt. Färjorna kan också vara väldigt kyliga.

? De flesta Greker är dåliga på engelska. Jag skulle fråga en kvinna vart stranden låg och hon förstod ingenting. Så att förlita sig på att man bara kan fråga någon om vägen är inget att rekommendera. Är man dock på turistiga ställen så kan ju de flesta göra sig förstådda.

Här hittar ni även ett inlägg på min gamla blogg, där jag skrivit mer fakta om varje ö. Vart som är bäst att bo, vad man kan göra, hur utelivet är osv. Väldigt bra att kika in om man ska eller är sugen på att båtluffa Grekland i sommar.

NEWSLETTER

Jag vill att DU ska vara en del av min clique. Signa upp dig här, jag hör av mig snart! 

Xoxo, Hanna