Efter att jag såg youtubeklippet på den 18 åriga modellen Essena O´Neill som har över 700 000 följare på Instagram och nu lägger ner alla sina sociala medier och avslöjar hur ”fejkat” allting är (ni hittar videon här) så blev jag både ledsen, arg och fick mig en riktig funderare. Ledsen för att hon blivit så beroende av sociala medier att det tagit över hennes liv, arg för att det känns som att hon lägger alla stora sociala mediprofiler i ett enda fack och fundersam för att jag faktiskt bidrar till det här dagligen.

Det är mycket som är tillgjort på Instagram, oh ja. Ibland kan det ta upp till tio minuter för mig att ta en bild på min frukost, för att jag inte tycker att jag får till det och så slutar det med att jag får gå och värma på gröten i mikron i några sekunder när jag är klar för att den hunnit kallna. Men det vi inte får glömma är att det också finns mycket fint och ärligt på sociala medier. Allt är inte fake och allt är inte buisness relaterat utan det kan faktiskt också vara personligt och kreativt. Jag menar tänk vad mycket inspiration och motivation och vackra och starka historier det finns där ute som vi kunnat ta del av genom användandet av sociala medier.

Ibland tänker jag mycket på att mitt liv måste verka vara så himla perfekt om man endast följer mig på Instagram eftersom att just den bara består av fina bilder från de härligaste stunderna i mitt liv. Men jag vet inte om det är för att jag själv jobbar med sociala medier som jag sedan tänker ”herregud, det är klart att alla förstår att min vardag inte alltid ser ut som det jag visar upp på mina sociala medier varje dag.” Och det kanske är fel av mig att tänka så? Det kanske inte alls är så självklart som jag tror att det är? Det har aldrig tillhört till mitt koncept att ha en vardaglig bild i Instagramflödet, men kanske borde jag ändra på det?

Senast överförda18

Samtidigt som jag tycker att det hon har gjort är bra och säkert blivit som ett stort uppvaknande för många unga tjejer och killar där ute så kan jag inte låta bli att tycka att hon har fel i det hon säger också. Det är ju inte de sociala medierna som har varit en lögn. Det är ju Essena själv som varit en lögn, hon har visat upp en bild av ett liv som inte alls stämmer överens med hennes egna. Hon har låtsas leva i en perfekt värld. Jag tycker dock det är otroligt starkt gjort av Essena att lägga av med sociala medier, hatten av för det verkligen. Men inte för att hon lägger ner med själva sociala medierna utan för att hon slutar med ett beroende, något hon mådde dåligt av. De sociala medierna tog ju över hennes liv. Och hade jag också känt sådan press och stress inför varje bild och inför att allt var illa tvunget att vara helt perfekt hela tiden så hade jag säkert också tagit bort mina sociala medier. Men jag kan nog inte riktigt relatera till henne på samma sätt. Självklart kan jag känna igen mig i en del saker hon berättar om. Jag har också gått ner till stranden i bikini endast för att ta ett gäng bilder, men det har jag gjort för att jag tycker att det är kul. Jag tror att skillnaden på mig och Essena är att hon gjorde allt det här för andras skull och för att få bekräftelse och likes medans jag gör det för att jag tycker det är roligt, för att jag blir glad av det.

Jag älskar sociala medier, jag älskar att ta kort på fina miljöer, jag älskar att göra i ordning den ”perfekta Instagramfrukosten”, jag älskar hälsa, jag älskar att blogga och tipsa om resor, väskor och böcker. Jag älskar att inspirera människor, att göra andra glada och att jag har den fantastiska möjligheten att få jobba med allt det här som jag älskar att göra. Jag menar tänk vilka fantastiska möjligheter och förutsättningar jag skapat för mig själv tack vare sociala medier, tack vare Instagram. Jag skulle aldrig marknadsföra ett företag jag inte står bakom eller retuschera mina bilder så att jag knappt känner igen mig själv. Jag gör det här för att det är mitt jobb, för att jag tycker att det är kul och för att jag vill sprida glädje och inspiration, inte för att jag är beroende av all bekräftelse eller uppmärksamhet som kommer med detta.

Summan av kardemumman: Känner du att sociala medier börjar ta över ditt liv – Ta dig en riktig funderare eller en paus från dem. Annars, Keep Doing It. Och glöm inte att vara källkritisk. Jag menar vem vet egentligen, kanske är Essena O’neills youtubevideo ett PR-trick? Vad tycker ni om det här? Hur ser ni på den här ”perfekta världen” i sociala medier? Det vore jätteintressant att få höra era åsikter. Jag är ju så inne i det så jag kanske inte ens märker av det själv.

NEWSLETTER

Jag vill att DU ska vara en del av min clique. Signa upp dig här, jag hör av mig snart! 

Xoxo, Hanna