Min reseguide i Mexico

Vi var endast på Yucatánhalvön när vi besökte Mexico men det är garanterat hit ni ska om ni vill på en riktig solsemester i Mexico. Skippa Cancun och åk längre söderut till Playa Del Carmen, Cozumel, Tulum och Isla Holbox. Om ni INTE föredrar gigantiska all inclusive lyxhotell och amerikansk snabbmat förstås…

Resa dit: Tar 12 timmar från Stockholm. Bästa säsongen är december-april men vi var där i Oktober vilket vi tyckte var himla skönt då det inte var högsäsong och vi kom undan riktigt billigt. Det är dock orkansäsong juni-november… men det var ingenting vi märkte av. Det behövs inget visum och tidsskillnaden är – 7 timmar.

IMG_1227-0.jpg(Bilden är från Playa Del Carmen. Tog knappt några bilder i Cancun, så besviken var jag haha)

Cancun

Vi flög både till och från Cancun men är himla glad att vi inte stannade där längre. Jag personligen gillade det inte alls. Det var alldeles för kommersiellt och trots att vi bodde på halvön med närheten till stranden så var vi otroligt besvikna. Det enda som fanns i Cancun var stora all inclusive lyxhotell med privata stränder, en jäkla massa jobbiga promotors som försökte övertala oss att gå ut och klubba och sjukt mycket turister och dåliga restauranger.

Något jag har hört ska vara helt fantastiskt dock är att åka över till ön Isla Mujeres. Vi var tyvärr aldrig där då vi bara spenderade två korta dagar i Cancun men vill absolut åka tillbaka för att besöka just den ön då jag hört så mycket gott om den. Det ska tydligen vara en liten paradisö med jätteroligt nattliv. Många roliga barer, både lyx och budgetrestauranger, golfbilar man kan hyra för att ta sig runt och sköna människor. Tydligen ska Isla Mujeres vara det perfekta stället att besöka om man vill ha sol, bad, mysigt nattliv, god mat, bra dykning och trygghet (Isla Mujeres är ett av de tryggaste ställena i Mexico).

Topplista

Mycket ungdomar
Att det finns en flera mils lång strand som kan kan promenera eller springa längs med
Isla Mujeres

Flopplista

Det fanns knappt några public beaches
Det är kommersiellt och turistigt
Det är alldeles för amerikaniserat

IMG_1229.JPG

IMG_1228.JPG

Playa Del Carmen

Ligger ungefär 40 minuter med taxi eller buss söder om Cancun. Det här är Mexicos lilla Europa och här trivdes vi betydligt bättre. Playa Del Carmen var himla charmigt och här var det betydligt mer liv än i Tulum (som jag skrivit lite mer om nedan) men betydligt mindre än i Cancun. En perfekt blandning av allt med andra ord. Här finns både shopping, stränder och bargator och vill man inte festa finns otroligt många utflykter att ge sig an.

DSC09553Finns även en hel del Organic och Rawfood restauranger, which I love!!!!

Vi bodde på ett litet rätt så sunkigt hotell för ca 100kr natten en kilometer ifrån stan och gick mestadels men vill man ta en taxi så är även det riktigt billigt. Maten var också billig, speciellt om man försöker hitta de lokala smultronställena. Annars kommer ni tyvärr bli besvikna, det finns en hel del turistfällor vart man än är i Mexico.

Ca 3 timmar med bil och en halvtimmes färja från Playa Del Carmen ligger även Isla Holbox. En ö som ska vara helt magiskt med långa kritvita stränder och fantastisk natur då hela ön är ett naturreservat. Tydligen får man inte ens köra bil på ön.

DSC09654

DSC09723Två bilder från vår utflyktsdag i Cozumel

Topplista

Stränderna söderut
Närheten till ön Cozumel
Lagom mycket turism och liv

Flopplista

Stränderna norrut

IMG_6492-1.jpg

Tulum

Ligger ytterliggare 40 minuter med taxi eller buss söderut på Rivera Maya. Det blev helt klart alla tres favoritställe både för att man verkligen fick uppleva det verkliga Mexico där men också för på att vissa platser i Tulum faktiskt inte ens går att beskriva hur vackert det är. Tulum är inte alls lika turistiskt som Cancun och Playa Del Carmen. Det är laid back och här möter du både lokalbefolkning, hollywoodstjärnor, backpackers, surfare och familjer.

Tulum är känt för två olika saker, de kritvita vackra stränderna som flertalet gånger blivit utsedda till världens vackraste och mayaruinerna som ligger precis vid stranden. Här är det slappa dagar i hängmattorna längs med stranden och stjärnklara nätter som gäller.

DSC00070

Vill du bo i orten eller på stranden? Vi valde stranden och såg tyvärr ingenting alls av orten då vi spenderade all tid i Tulum med fötterna i sanden, men det var så harmoniskt och härligt. Vi bodde nämligen på det mysigaste hotellet i en liten strandhydda. Bor man vid stranden i Tulum så är det antingen en strandhydda eller ett lyxhotell som man kan välja på.

Hur tar man sig runt? Taxi är jättebilligt men om man bor vid stranden precis som vi gjorde går det minst lika bra med cykel. Vi hyrde cyklar och det är min rekommendation helt klart. Himla mycket mysigare och bättre för hälsan.

DSC09938

DSC09309Vi hade verkligen några dagar av ren avkoppling i Tulum

Vad kan man göra? Åka till någon av alla kända Cenotes inne i djungeln. Cenotes är djupa hål i marken som man kan bada i. Vi åkte aldrig dit men kan tänka mig att det ser ut som Tu Sua Trench som jag åkte till när jag var på Samoa för några år sedan. Annars tycker jag man borde åka till Mayaruinerna och templet, som ligger på en vacker höjd med stränderna nedanför.

Eller bara ta det lugnt!

DSC09867-001

Topplista

Snorkla med sköldpaddor i Akumal – ligger ca 27 mil norr om Tulum
Den avslappnande stämningen
De vackra stränderna – den finaste vi hittade var den precis nedanför Ziggy’s restaurant
Pastan på Posada Margherita

Flopplista

Paraiso Beach – sägs vara Tulums finaste strand men det är den ABSOLUT inte! Don’t bother to go there..
Turistfällor – restauranger vars mat inte alls är värda pengarna, de flesta restaurangerna vid stranden är tyvärr turistfällor.

NEWSLETTER

Jag vill att DU ska vara en del av min clique. Signa upp dig här, jag hör av mig snart! 

Xoxo, Hanna