DSC_8046_Fotor

Åh vilken bra blogg du har Hanna! Har dessutom en fråga (eller ett bra tips att blogga om?) som jag tror fler än jag tänker på! Nämligen hur man ska få råd att resa mycket om man bara har ”ett vanligt jobb” hemma, inte så många som har lyxen att jobba utomlands precis! Så tex vad man kan göra efter studenten om man inte har så stor budget? Vad hade du gjort?

1. Skaffa koll. Ibland är det svårt att veta vad pengarna faktiskt går åt till. Skriv upp allt du har köpt en månad för att se vad du faktiskt lägger pengar på.

2. Kapa de onödiga utgifterna. När du skaffat koll blir det enkelt att se vad du har för onödiga utgifter och att tänka på dem framöver. Att gå ut och ta en kaffe ofta, köpa med sig något litet ifrån jobbet osv blir mycket pengar efter ett tag. Fika en gång i veckan och skippa en bio och se en film hemma istället. Genom att säga nej till något idag kan du göra något roligare längre fram.

Documents50

3. Lägg undan pengar. Direkt när jag fick lönen så skulle jag lägga undan en viss del som jag ej får använda utan som går direkt till ett sparkonto. Låt säga att du får ut 18 000kr efter skatt då kan du till och med tänka att du bara får ut 15 000 och att du bara har det och röra dig med och sen låtsas du som att de resterande 3000 kronorna inte finns.

4. Gör matlåda och handla aldrig hungrig. Behöver jag ens säga så mycket mer? Här kommer du spara massvis av pengar.

5. Försök vara flexibel med vilken dag du reser. Jag har exempelvis hört att tisdagar är den billigaste dagen att resa på (inte säker på att de stämmer, men kan ju vara värt att kolla upp). Priserna på resor kan skilja sig med flera tusen beroende på vilken dag man bokar. Sen kan du också tänka på att inte åka någonstans när det är högsäsong, det kan du också spara en hel del på.

DSC_7269_Fotor

6. Lev billigt på semestern = fler semestrar. Genom att leva billigt på semestern och göra ett sådant litet val som att handla mat ifrån affären, ha picknick osv och inte gå ut och äta varenda måltid kan göra stor skillnad. Många gör av med så mycket pengar på semestern, FÖR ATT DET ÄR SEMESTER OCH DÅ FÅR MAN GÖRA VAD MAN VILL. Men jag tycker det är dumt. Jag åker hellre på två resor än bara en där jag spenderar alldeles för mycket…

7. Undvik att käka på flygplatsen. Jag menar hur dyrt och onödigt är inte det egentligen? Köp med en bar/ frukt ifrån matbuitken hemma hos dig istället.

DSC_6833_Fotor

8. Bo billigare. Tänk efter över vilket hotell du bokar, jag bor hellre lite sämre så att jag kan göra mer och se mer och äta en extra fin middag. Detta beror iofs helt på vart man ska åka, ska du till Grekland och endast kommer befinna dig på hotellet förutom någon utflykt hit och dit är det självklart värt att lägga mer pengar på boende men om du ska till New York där det enda du kommer göra på hotellet är att i princip sova så kan man ju ta något sämre.

NEWSLETTER

Jag vill att DU ska vara en del av min clique. Signa upp dig här, jag hör av mig snart! 

Xoxo, Hanna