Q/answers

Har fått mycket samma frågor men tror att jag fått med de flest ställda nu.

Vart opererade du dina bröst någonstans?
Svar: Jag fick min operation betald av/ via landstinget eftersom att de ansåg att mina bröst varit stort problem för min hälsa och mitt välmående. Så opererade dem hos landstinget i Västerås.

Hur många ml hade du i varje bröst innan förminskningen?
Svar: Vet faktiskt inte ens själv. Jag vet bara att vi tog bort 347 ml på ena bröstet och 370 på det andra (om jag minns rätt nu).

Undrar om du har något förslag på mottagning där man kan göra en bröstförminskning som inte är via landstinget?
Svar: Tyvärr har jag ingen aning. Googla runt en massa så kommer du säkert hitta en bra klinik. Alternativt om någon av mina läsare kan tipsa dig om en bra mottagning här i kommentarsfältet?

Du gjorde en bröstförminskning men har du även gjort ett bröstlyft och fick du det bröstlyftet av landstinget? Och om detta är fallet, vet du om man behöver göra en bröstminskning för att få ett bröstlyft via landstinget eller kan man bara endast få ett bröstlyft om man lider av besvär att brösten hänger?
Svar: Jag tror faktiskt inte att vi gjorde ett bröstlyft på mig då läkaren inte tyckte att mina bröst var så värst hängiga. Men sedan blir det ju automatiskt ett bröstlyft när man gör en förminskning eftersom att man tar bort bröst. Man kan nog inte få ett bröstlyft via landstinget, det skulle i sådant fall vara om det är väldigt besvärligt för dig. Du kan ju ringa din vårdcentral och fråga. Men skulle tro att du får betala det själv och göra det på en klinik för plastikoperationer.

Hur dom gör med bröstvårtorna? Har dom förminskat dem nu så dem “passar in” på nya brösten?
Svar: Det är så sjukt att jag inte har koll på hur min operation har gått till egentligen men ville helst inte ha några detaljer för då hade jag bara fått upp en massa jobbiga bilder i huvudet. Men just med det här med bröstvårtorna så har jag förstått det som att de flyttar dem helt, alltså typ skär ut dem och flyttar dem. Då kanske de skär ut dem lite mindre för att de ska passa in på nya brösten.

Har du tappat känseln i brösten? 
Svar: Så här tätt inpå operation så är det vanligt att man inte känner sina bröst men jag upplever att jag har kvar all min känsel i både bröstvårtor och bröst. Vet dock att det är en av komplikationerna, att känseln kanske aldrig kommer tillbaka men det verkar som att jag har haft tur även här.

Skulle också vilja göra en bröstförminskning, men är lite för feg?
Svar: Exakt såhär kände jag också innan jag bestämde mig för att göra operationen. Jag kände liksom att jag så gärna ville men sen backade jag hela tiden undan för att jag var rädd för själva operationen. Och det ska man väl vara också på ett sätt, jag menar det är alltid en risk att operera sig och det kan ju uppstå komplikationer och i olyckliga fall kan saker gå fel. Men där får man ju någonstans göra en egen kalkyl. Det är ingen annan än du själv som kan ta beslutet om du ska göra en bröstförminskning eller ej. Om du däremot vet att du vill göra operationen men är för feg så tycker jag du ska köra. Det är fortfarande en väldigt vanlig operation och chansen för att det ska gå fel är väldigt liten.

Filippa enjoying my old boobs

Ville höra om du bara förminskat eller om du la i nått samtidigt?
Svar: Jag har bara förminskat men med tanke på hur runda och fylliga och uppåt mina bröst blev så förstår jag att det ser ut som att jag lagt i silikon. Men icke sa nicke! Al natural.

Tror du att folk kommer döma dig för att detta ändå kan verka som en ganska ytlig grej?
Svar: Jag har ingen aning men jag bryr mig faktiskt inte heller. Jag har gjort det här för min kropps bästa och sen får folk tycka bäst dom vill känner jag. Självklart är den en ytlig grej också eftersom att jag varit så ledsen och trött på att inga kläder passar men till största del har det ju faktiskt med min hälsa och göra och att det har varit jobbigt för mig att gå runt med så stora bröst.

Hur länge fick du vänta innan du fick en tid för operationen?
Svar: Jag fick nog vänta ca 7-8 månader innan jag fick en tid. Landstinget prioriterar ju bröst cancer osv först och sen får bröstförminsknings-patienterna bara ta återbuds tider. Därav att jag fick veta med så kort notis.

Hur tror du det kommer bli med amning i framtiden?
Svar: Jag har ingen aning och oavsett om man har gjort en bröstförminskning eller ej så vet man ju faktiskt inte om man kommer kunna amma eller ej. Det får helt enkelt tiden avgöra.

Under den här klänningen hade jag exempelvis varken bh eller trosor hehe…

Vad brukade du ha för bh:ar på dig innan operationen? Jag hittar ingenting och du hade ju ändå mycket off shoulder dresses osv. Vad hade du under dem?
Svar: Jag hade en “tant-bh” ifrån Twilfit som jag älskade som gjorde mina bröst ”mindre” eller den framhävde i varje fall inte mina bröst. Här (kick!) hittar ni den. I alla off shoulder plagg jag har burit så har jag aldrig haft någon bh. Jag har aldrig någonsin hittat en bandue bh som suttit bra på mig, har alltid fått extremt ont i magen av sådana bh:ar för att de var tvungna att sitta åt så hårt på mig för att de skulle sitta kvar.

Hur kommer detta påverka ex träning av bröstmuskler om du styrketränar?
Svar: Jag vet inte riktigt. Men ska nog inte träna bröstmusklerna på ett tag. Får ju ej lyfta tungt på ett bra tag nu och sen bör jag nog ta det lugnt med det tills allt läkt som det ska.

Hur bär man sig åt, ringer man bara sin vårdcentral och säger: ”Hej, jag vill boka tid för en bröstförminskning”? Bestämmer em hur mycket de tar bort eller säger man till?
Svar: Jag ringde vårdcentralen, berättade om mina problem och bad om att få träffa en sköterska så att hon kunde bedöma om vi kunde skicka en remiss till lanstinget. När man gör en bröstförminskning måste man ta bort en viss mängd för att ens kunna göra operationen, likaså är det väl åt andra hållet att man inte kan ta bort för mycket så läkaren som opererar dig bestämmer hur mycket han eller hon kommer ta bort. Självklart får du säga till innan om du har några specifika önskemål men när man gör via lanstinget så gör man det ju av praktiska skäl. De är inga plastikkirurger, men sedan finns det ju läkare som är minst lika duktiga som dem som exempelvis den kvinnan som opererade mig. Hade jättetur som fick just henne för hon ska tydligen vara en av de bästa.

Hur lång tid måste man vänta till man kan börja träna? Jag spelar fotboll och där är det kroppskontakt, hur lång tid tror du att man blir borta ifrån det?
Svar: Svårt att säga, men åtminstone två månader. Säkert mer. Man vill ju få så bra resultat som möjligt så hellre för försiktig än inte försiktig alls. Inte sant? Kolla upp detta med en sköterska på vårdcentralen eller bröstenheten hos landstinget.

Är det 18-års gräns på operationen?
Svar: Nej, det är det inte. Men man måste ju ha ett visst BMI och en viss mängd bröst för att få göra den.
 
Är det stor risk att brösten växer ut igen och blir större?
Svar: Svårt att säga. Alla är olika. Men går man upp i vikt finns ju risken att brösten även gör det och ju yngre man är desto större chansen att brösten ändrar storlek och form kan jag tänka mig. Likaså när man skaffar barn. Därför ska man ju helst vänta mer operationen efter barn, men för mig är barn så långt bort så jag kände att jag inte orkade vänta.

Om man får en operation via landstinget, kan man tacka nej om man skulle ändra sig?
Svar: Klart du alltid kan tacka nej men jag tror att om man har valt att gå vidare med en operation och sedan ändrar sig så får man inte en till chans att göra operationen via landstinget. OBS är inte säker på att det funkar så men jag har hört att det är så.

Min fråga gäller om du kan beskriva tiden efter operationen? Vad sa läkaren till dig och hur passa mycket kan man röra sig? Kan man lyfta armarna? Ta av sig tröjan osv? Vad är rekommendationerna? När får du börja lyfta saker igen? Kommer allt vara i skick till i sommar? Och kommer du kunna bada i bikini då och inte behöva tänka på att du blivit opererad eller hur länge måste man ha det i åtanke?
Svar: Oj, många frågor här. Ska försöka svara på allt! Tiden efter operationen är väldigt olika för alla. Vissa jag har pratat med har varit sängliggandes i två veckor och behövt sova kvar på sjukhuset en eller två nätter efter operationen medan jag fick åka hem direkt och var uppe och gick dag 2. Man ska röra sig så mycket man kan och lyssna på kroppen. Blir det jobbigt, fortsätt inte! Det är fortfarande en stor operation och kroppen måste ju få läka ordentligt. Jag kan lyfta armarna och ta av mig tröjor utan problem men självklart känner jag mig lite stel men det är nog mest för att jag spänner mig och är försiktig också. Jag har blivit rekommenderad att inte åka till värmen nu de första två månaderna men i sommar ska jag nog kunna bada och så som vanligt, jag kommer fortfarande behöva tejpa ärren och inte utsätta dem för sol för bästa resultat men tror nog att allt annat kommer vara som vanligt då och att jag kan gå runt utan bh. De första två månaderna så ska jag ju helst ha sport bh:n på mig dygnet runt. Läkarna har hela tiden sagt till mig att ingen vet riktigt hur man ska göra för bästa resultat egentligen utan att det bara gäller sunt förnuft och att man ska vara försiktig. Vissa rekommenderar exempelvis att tejpa ärren medan andra inte gör det så man får testa sig fram helt enkelt. Men oavsett vad så är det här ett resultat för resten av mitt liv så om jag då behöver vara lite extra försiktig i ett halvårs tid gör det mig faktiskt inget för när allt är läkt och klart kommer det vara värt det.

Här ovan har jag på mig min absoluta favoritbikini ifrån Panos Emporio. Vet inte vad jag hade gjort utan den i somras… Använde den hela tiden eftersom att det var den enda som satt bra.

Hur känns det att få köpa nya kläder, underkläder och bikinis nu? Och vad ska du göra med alla dina gamla, förstora storlekar?
Svar: Har inte börjat köpa något än eftersom att jag fortfarande inte vet min storlek och eftersom att jag behöver ha på mig sport bh i två månader framöver men det kommer nog kännas overkligt roligt. Det är ju helt ny värld som precis öppnats för mig! Kanske kan ge bort eller sälja mina gamla, förstora bikinis nu? Om någon vill köpa en begagnad bikini haha? Kanske överdelarna? Någon som är sugen?

Hur länge fick du vänta när du varit hos vårdcentralen och remissen skickades? Måste man gå genom vårdcentralen eller kan man höra av sig direkt till kliniken som har avtal med landstinget?
Svar: Jag hörde av mig till vårdcentralen redan år 2014 men sedan la jag det åt sidan i typ 1 år, så skulle väl säga att det tar 1,5 år kanske men det där är ju också jätte olika beroende på hur många andra patienter som finns hos just ditt landsting osv. Du måste gå via vårdcentralen, det är ingen klinik som har avtal med landstinget som utför operationerna. Det är läkarna på landstingens sjukhus som utför operationerna.

Vad hade du för bh storlek innan du gjorde din förminskning? Jag är själv sugen på att göra en operation då jag har 85K men är så nojig för att inte kunna amma och sen att jag blir missnöjd.
Svar: Jag vet inte, alla butiksbiträden jag har varit och fått hjälp av har alltid gett mig olika storlekar men tror att jag har haft en E eller F kupa. Den största risken med operationen är väl egentligen att man kanske inte kommer kunna amma i framtiden men samtidigt så vet du ju ändå inte det förrän det är dags trots att du väljer att vänta. Missnöjd har jag faktiskt aldrig hört någon som har blivit och då har jag pratat med EXTREMT många som har gjort den här operationen. Så det tror jag inte du behöver oroa dig för alls!

Skulle du kunna beskriva detaljerat hur smärtan i kroppen varit sedan du opererade dig?
Svar: Jag har inte alls haft olidligt ont utan tycker verkligen att jag har kommit undan extremt lindrigt. De första två dygnen var värst men på en skala 1-10 så var det nog max en 6a stundtals. Jag upplevde inte heller smärtan obehaglig utan det var snarare än lite svidande/ varm/ brännande känsla och så är man ju rätt stel första dagarna. Men tycker överlag att det har gått så bra och jag har inte alls haft mycket ont. Det jobbigaste är nästan när det kliar och man inte får klia, helt ärligt talat.

Haha, här var det inte glatt… Tog denna bilden och skickade till mina tjejkompisar precis efter operationen när jag fått på mig mina kläder. Kolla vad svullna ögon jag har, ville bara gråta här och släppa ut all nervositet och stress jag haft inför operationen.

Känner du dig större nu med mindre bröst eller blir känslan tvärtom, att man blir liten och petite?
Svar: Jag känner mig och ser mycket mindre ut. Min överkropp ser ut att tagit helt annan form exempelvis. Och alla mina kompisar säger att jag ser mindre ut.

Tycker att det verkar så läskigt om jag ska behöva ta av mig inför personalen (skäms så himla mycket över mina bröst) och att det känns lite läskigt att bara prata om det. Hur tänkte du kring detta? Var det något som du tyckte var jobbigt?
Svar: Jag tycker inte att det var jobbigt att visa mina bröst inför skjutsköterskorna och läkarna på Landstinget. Tänk hur många bröst de sett i sina liv liksom. Det är inget att oroa sig för, de är professionella och det är ju bara ett par bröst. Det jag tyckte var jobbigt och som jag kände mig rädd för var att jag trodde att en del av min identitet skulle försvinna med brösten men har ju insett nu att så är det absolut inte. Jag känner mig fortfarande precis som vanligt, fast mycket bekvämare i min kropp och i mina bröst.

Hur långt efter operationen fick du duscha kropp respektive hår? Hur gick det att köra/ åka bil med bälte och ev gupp strax efter operationen? 
Svar: Jag har fortfarande inte fått duscha hela kroppen, men efter onsdag nu i veckan (alltså två veckor efter operationen) kommer jag äntligen att få göra det. Håret kan du ju tvätta när du vill efteråt men kanske lite krångligt och jobbigt de första dagarna. Jag är väldigt försiktig med bältet och brukar sitta och hålla i det lite grann. När det guppar så brukar jag också hålla i brösten lite extra, är ju väldigt rädd om dem.

NEWSLETTER

Jag vill att DU ska vara en del av min clique. Signa upp dig här, jag hör av mig snart! 

Xoxo, Hanna