Vad är det som är så provocerande med att skriva om kost och hälsa? 

Att jag går på ett kostschema verkar uppröra flera av mina läsare. Tycker det är så tråkigt hur det misstolkas och kommer kommentarer som inte alls stämmer överens med min syn på kost och hälsa. Jag har bestämt att vara extra strikt med min kost under en tidsbegränsad period då jag just nu inte kan träna som jag skulle vilja (pga min operation) och för att jag känner att det under en längre tid blivit lite väl mycket av det ”goda”. Jag gör det här för att jag vill lära mig mer om vad kroppen behöver och vad jag mår bra av. Och oavsett vad någon tycker om det, så är det ett faktum att det har stor betydelse vad vi äter och dricker. Våra kroppar är tyvärr inte gjorda för att äta vad som helst. Ska vi vara hälsosamma, må bra och hålla oss friska måste vi tänka på vad vi äter och dricker.

Vill vi leva länge och vara friska måste vi tyvärr välja bort saker som snabba kolhydrater, onyttiga fetter, socker, godis, kakor, chips och liknande. Det spelar ingen roll hur gott det är, och hur mycket man intalar sig att man ska leva livet och njuta av allt gott. Man måste tänka på vad man äter. Och det är lika bra att inse det innan det är för sent. Vi äter oss sjuka idag. Större delen av alla sjukdomar är livsstilsrelaterade och hade kunnat undvikits om vi bara ätit på rätt sätt. Det är fakta, så är det bara.

Det är jätte viktigt att äta, men det är lika viktigt att äta rätt. Självklart finns det ingen som är perfekt, och äter perfekt hela tiden. Det är heller ingen fara. Om vi huvuddelen av tiden gör bra val, så klarar kroppen av att vi ibland fuskar och gör sämre val. Men den som tror att vi kan äta vad som helst, hur som helst, när som helst, lurar sig själv.

Mitt kostschema innebär att jag äter frukost, lunch, middag och TRE mellanmål varje dag. Det handlar inte om någon svält utan jag äter snarare mer nu än vad jag gjorde innan, men skillnaden är ju att jag äter BÄTTRE. Jag vill äta efter detta schema för att vara snäll mot min kropp, ge den rätt näring och för att själv må bra. Vi har bara en kropp som vi ska leva med resten av livet. Det är bäst att ta hand om den.

Jag tycker det är oerhört tråkigt att många unga mår dåligt över sina kroppar och sig själva för så ska det inte vara oavsett vad man väljer att äta för slags mat. Och det är något vi alla, samhället, vården osv måste jobba mer med. Men det är inte rätt väg att undvika att upplysa om hur viktigt det är VAD vi äter. För tyvärr lever vi idag i ett samhälle där vi överöses med dåliga matalternativ i affärer, på restauranger osv. Vi ser dagligen reklam där den onyttiga maten framstår som mysig och något vi ska unna oss. Och det ska vara fredagsmys med chips, läsk osv vilket jag tycker är helt sjukt. För det kommer inte att leda till något gott om vi inte vaknar upp och inser att vi själva måste ta ansvar för vad vi stoppar i oss. Det är inte lätt, och vi kan inte alltid göra rätt, men vi kan ta ett steg i taget, och röra oss i rätt riktning mot en sundare livsstil med en bra balans.
Jag väljer inte bort godispåsen framför grönsaker med hummus för att jag vill gå ner i vikt. Jag gör det för att jag vet hur mycket skit det faktiskt är i dom där godisarna. Att skippa ex socker, halvfabrikat och dåliga kolhydrater och istället välja riktiga råvaror är väl inget dåligt val? Jag vet ju själv att jag mår sååå mycket bättre när jag väljer att äta så.

Men vart går gränsen då? Kan man bli FÖR hälsosam?

Vi är många som strävar efter att vara hälsosamma, äta rätt, träna regelbundet och alltid försöka välja det hälsosammaste alternativet. Och genom att göra detta mår vi bättre, får mer energi och ofta ett bättre självförtroende för att vi tar ansvar och tar hand om vår kropp och vår själ.

Men om du ständigt går runt med dåligt samvete och känslan av otillräcklighet. När maten du äter inte längre ger dig glädje och njutning eller är ett trevligt och socialt sätt att umgås. Och när mat och träning endast handlar om tvång och prestation så är du ute på djupt vatten. Hälsosamma val och träning ska inte handla om perfektion eller allt eller inget. Det ska ge lika mycket njutning och glädje som den där söndagsbrunchen med bellinis med tjejkompisarna. Jag tror på balans. Att kanelbullen man unnar sig ska smaka extra gott och inte ge en ångest straxt efter att man ätit den. Att träningspasset man valde att boka av kändes skönt, och inte gjorde så att du valde att inte äta någon middag.

Låt inte träning och hälsa ta över ditt liv. Men var inte heller dum och tro att du kan stoppa i dig vad som helst. Sträva istället efter balansen och gör vad som känns bäst för dig och din kropp.

NEWSLETTER

Jag vill att DU ska vara en del av min clique. Signa upp dig här, jag hör av mig snart! 

Xoxo, Hanna