Något jag har fått jobba med under de senaste åren och som jag fortfarande jobbar med är att känna mig respekterad av andra. Jag har blivit tre gånger bättre på det här och jag utvecklas varje dag men jag tror att ni är många som kan känna igen er i detta.

Jag har genom åren varit väldigt försiktig och lätt att trampa på tårna och jag har många gånger upplevt att folk saknar respekt för mig vilket egentligen inte är någon annans fel än mitt egna. Självklart finns de dom som utnyttjar denna maktpositionen också men de flesta gångerna skulle jag faktiskt vilja påstå att det är mitt egna fel eftersom att jag har ett eget ansvar att visa mina standards, få min röst hård, berätta om mina gränser och vad som är ok och inte för mig.

Ett prakt exempel på det här är när man träffat en kille som inte behandlar en fair. Killen som får dig att känna dig liten och osäker och som får dig att känna att relationen ni har med varandra bara är på hans villkor och att du bara ska infinna dig i det. Varför blir det så? Och varför behandlar han dig inte så som du vill och bör bli behandlad? Jo för att du inte säger ifrån. För att du inte visar för honom vad dina standards är. Du har placerat honom på en pedistal, ta tillbaka kontrollen, ta tillbaka honom ner till din nivå!

Detta kan man även handla om vänskaper och kollegor. Vännen som alltid tycks avboka när just ni ska träffas men aldrig någonsin skulle banga något annat bestämt. ”Ni är ju så bra vänner påstår hon, så det gör väl inget” men i själva verket respekterar hon varken dig eller din tid. Kollegan som tar för givet att du alltid ska ställa upp för honom/ henne men inte gör detsamma för dig osv.

Låt inte era medmänniskor behandla er hur som helst och säg ifrån oftare. För då kommer du bli respekterad och då kommer folk att börja ta dig mer på allvar. Ni behöver inte göra det på ett otrevligt eller elakt sätt utan faktum är att något så simpelt som ordet ”nej” faktiskt ger oss mer respekt hos människor. Så det kan du börja med är att säga nej oftare.

Människor har inte makt över oss. Det är vi som ger makt till dem. Glöm aldrig det!

NEWSLETTER

Jag vill att DU ska vara en del av min clique. Signa upp dig här, jag hör av mig snart! 

Xoxo, Hanna