Här kommer min Los Angeles guide med alla de senaste heta tipsen vad man ska göra, äta och bo i änglarnas stad. Jag har delat in guiden i olika områden för att underlätta för er. Eftersom Los Angeles är en så himla stor stad kan den vara lite svår att lära känna när man kommer dit för första gången. Pga trafik och avstånd funkar det inte att åka tvärs över stan för att äta ex lunch på ett rekommenderat ställe. Jag har därför samlat alla tips i de olika delar av staden som jag tycker man ska besöka. Perfekt att ha allt samlat för just den delen av staden. Så här kommer min helt rykande färska guide med alla de bästa tipsen:
När det gäller boende tycker jag att man ska dela upp detta så att man bor halva tiden vid beachen i Santa Monica, och resten i Beverly Hills eller West Hollywood. Då får man ut det mesta och bästa av underbara L.A. Det är inte så jobbigt att flytta och byta hotell som det kanske låter. Helt klart värt det! Att resa mellan Beverly Hills och Santa Monica tar ca 20 minuter om trafiken flyter på. Hamnar man i rush hour kan det ta uppemot 2 timmar i värsta fall. Undvik helst att åka bil mellan 7.00-9.00 och 16.00- 19.00, och allra helst freewayen under dessa tider. Övriga vägar kan flyta på så att man ändå rör sig. På freewayen blir det ofta helt stopp vissa bitar.
Hyrbil behövs om man ska få ut max av L.A. Hela staden är ju uppbyggd runt bilen. Det är ingen stad man promenerar i. Man åker bil överallt, och spenderar mycket tid i bilen, men det är en del av L.A, och faktiskt mysigt att bara åka runt i bilen och titta. Det kan vara lite jobbigt i början med all trafik, men L.A är faktiskt en ganska lätt stad att köra bil i och lätt att hitta med gps. Går oftast lätt att hitta parkering, och förvånansvärt många parkeringar är helt gratis, t om i Beverly Hills där man tror att allt är jätte dyrt, men så är icke fallet. Att köra ute på freewayen/motorvägen är ovant och lite skrämmande i början, men tar man det bara lugnt och kommer in i trafiken funkar det med. I början känner man sig lite jagad och stressad med bilar överallt som kör ganska fort. Bil är ett måste. Kan vara ett problem när man är under 25 år, då det är mycket dyrare att hyra bil då. Någon äldre som kan köra är därför ett stort plus.
Rentalcars.com är ett tips för biluthyrning. Tänk på att rätt försäkring och fria mil ingår i bilhyran. Du bör ha CDW (collision damage waiver) samt EP (extended protection). Kolla upp om du redan har försäkring via ditt bankkort, hemförsäkring eller liknande så att du ej köper extra försäkringar i onödan. Hyrbilsfirman försöker ofta sälja på dig extra försäkringar, uppgraderingar, betalning för tullvägar etc, som du oftast ej behöver. Använder du GPS kan du ställa in den så att du undviker tullvägar. Tullvägarna är ej heller speciellt många i Los Angeles. Att kolla sina försäkringar ör även ett bra tips när du bokar flygbiljett. Där försöker de också att sälja på dig extra reseförsäkringar som du oftast redan har via ditt bankkort som du betalar med eller via din hemförsäkring. Köp aldrig mer än du behöver.
GPS – Istället för att hyra GPS, så rekommenderar jag att ladda ned Garmin appen och köpa kartorna för nordamerika. Då har du GPS på telefonen och slipper släpa med dig en extra apparat eller hyra dyrt. Det behövs inget internet för att använda Garmins GPS. Super bra. Du kan dessutom söka på affärer, hotell, sevärdheter mm där du befinner dig.
Über och Lyft är också ett alternativ för att förflytta sig, om man inte ska resa så mycket och så långt. Ett billigt sätt att förflytta sig i staden.
Favoritsysselsättningen nummer 1 i Los Angeles är enligt mig att ge sig iväg på någon av alla fantastiska hiking turer som finns runtom i staden. Är man nybörjare och lite ovan rekommenderar jag att man börjar med Runyon Canyon. Åk Fuller street så långt upp som det går mot bergen och parkera längs med vägen eller på någon sidogata. Tycker ni det är jobbigt så kommer ni helt klart tycka att det är värt det när ni belönas med utsikt över hela Los Angeles när ni nått toppen. Gör gärna hiken tidigt på morgonen vid soluppgången. Magiskt vackert! Fler hiking tips hittar ni nedan under resp område.

BEVERLY HILLS

Shopping på Rodeo Drive…
Boende:
Lyx: Beverly Hills hotel, Waldorf Astoria
Mellan: Beverly Hilton
Budget: Elan (rent, fräscht, bra läge, nära Beverly Center)
Att göra:
Promenera på Rodeo Drive och kolla in alla dyra och fina butiker. Via Rodeo är en fin liten avstickare. Finns många billigare butiker på sidogatorna till Rodeo om man känner för att shoppa. Beverly Center som ligger på La Cienega är en stor shoppingmall. Tvärs över gatan finns billiga butiker där man kan fynda, ex Target, Marshalls och TjMaxx.
Åka runt med bil och titta på alla fina hus. De finaste områdena ligger om man fortsätter ex Rodeo Drive så att man passerar Santa Monica Blvd. Sen är det bara att åka kors och tvärs mellan vägarna och spana in alla de fina Beverly Hills mansions.
Sunset boulevard är en fin gata att åka på liksom Mullholland Drive (ligger högst uppe på berget med fin utsikt). Kör man Sunset till väster kommer man ned till havet vid Pacific Palisades som ligger mellan Santa Monica och Malibu. Sunset österut tar er till West Hollywood.
Besöka Beverly Hills hotel och ta en drink i polo loungen.
Fotografera er med Beverly Hills skylten på Santa Monica Blvd, kika in på Beverly Wilshire där Pretty Woman spelades in, testa Soulcykle eller Barrys.
Runyon Canyon hike
Hike:
Coldwater canyon
Franklin Canyon park
Tree people
Will Rogers state park
Bor man i Beverly Hills så är det nära till West Hollywood så självklart är många aktiviteter där aktuella även om man bor i Beverly Hills.
Chailatte på Urth Café…
Mat:
Urth café ligger på Beverly Drive. Hälsocafé som är ett favorithak sedan lång tid tillbaka.
Maestros steakhouse, mycket goda kötträtter. Alltså typ det godaste köttet jag har ätit. Lite dyrare däremot. Men som sagt, helt otroligt kött.
The Nice Guy var super inne förra året, det är fortfarande hett men inte alls lika som för ett år sedan. Har bara druckit drinkar här – de har fantastiskt goda men dyra cocktails. Litet ställe, det står att man ej får ta kort utanför men några gör det ändå. Ät middag här.
The Ivy – detta var ju it-stället för flera år sedan, alla hängde här, nu är det inte alls så längre, men kan ändå vara kul att äta lunch här bara för att. För det är mysigt. Men overpriced.
Villa Blanca (Lisa Vanderpumps restaurang). Sur och Pump finns i Hollywood.
Cheesecake factory, amerikansk kedja med blandad meny. Bra och lite billigare ställe och givetvis utlovas sinnessjuka cheescakes. Men tips, dela två stycken på en, det räcker haha.

WEST HOLLYWOOD

Utsikt från Mondrian
 Boende:
Har själv bara bott på Mondrian i West Hollywood. Det ska vara ett bättre hotell, men jag tyckte det var lite slitet, och inte värt pengarna. Utsikten från rummet var dock magisk och sen var det mycket yngre där så ändå nice crowd på hotellet liksom.
Andra hotell jag hört ska vara bra: Roosevelt, Petit Ermitage, The London, The Standard
Pizza på Cecconi’s…
 
Mat:
Cecconi’s, italiensk restaurang med en sinnessjuk råbiff. Riktigt mysig stämning men också rätt livlig, iaf för middag.
Catch, asiatisk mat. Här behöver man boka bord. Man kan gå dit och bara ta en drink i baren också. Men jag skulle rekommendera er att köra en middag här. Det är fantastisk mat och atmosfäran är fantastisk.
Urth, finns även här på Melrose Avenue.
In-n-out, legendariska hamburgare. Billigt och jätte gott. De gör stripsen direkt på plats av färsk potatis. Denna kedja finns runtom på flera platser i L.A.
Shake shack, goda hamburgare. Kedja som finns på flera platser.
Kreation, hälsoställe (Finns även i Venice på Abbot Kinney)
Lunch på Gracias Madre..
Gracias Madre, vegansk restaurang med såååå god mat. Det är också hur gulligt och mysigt som helst. Alltså ni får bara inte missa detta stället. Favoritställe!
Sur och Pump är två av Lisa Vanderpumps (från housewives of Beverly Hills) restauranger.
Crossroads, en annan vegansk restaurang som ska vara 10 poäng som jag själv inte hunnit besöka än. Hamburgaren där ska tydligen smaka EXAKT som en riktig burgare.
The butcher, the baker and the cappuccinomaker, mysigt ställe på Sunset. Här finns de färgglada instagramvänliga cappuccinokopparna.
Ysabel, trendigt och nice middagsställe innan utgång eller för en drink.
Nattklubb
Avenue, Warwick, Hyde, 1Oak
 
Bar:
The highlight room, Dohenys, Catch
Aktiviteter:
Besöka The Grove, utomhusmall. Mysiga butiker, restauranger, fontäner mm
Farmers market
Åka på en Star tour, och se kändisarnas hem
Hollywood Bowl, gå på en utomhuskonsert
Hike:
Runyon Canyon
Griffith Park
Hollywoodskylten
Pool:
Roosevelt, hit kan man åka för att ligga vid poolen några timmar. Gratis om man äter eller dricker något.

 SANTA MONICA

 Boende:
Fairmont, lyxhotell. Fantastiskt hotell nära havet. Bodde i en Bungalow där sist och det var verkligen outstanding. Inget att klaga på.
Le Meridien, Delfina, bra mellanklasshotell. Ligger nära beach och shopping.
Lunch på True Food Kitchen
Mat:
Fig, restauraung på Fairmont hotell. Ät en helg-brunch här!
True Food kitchen, hälsorestaurang nära shoppinggatan i SM.
Urth, den tredje location. Även i Beverly Hills och på Melrose Ave.
 
Bar:
Bungalow – bäst runt 15-16 på söndagar, eller åtminstone tidigare på dagen då det är utomhus.
Santa Monica steps..
Hike:
Los Liones
Temescal Canyon
Santa Monica steps – två härliga trappor att köra intervaller i. Vaderna kommer ömma efter några ruscher där, men oj så skön och effektiv träning. Lite hatkärlek på det.
Springa eller promenera längs med stranden.
Aktiviteter:
Shoppa på third street.
Sol och bad.

VENICE

 Mat:
The Butchers Daughter – samma kedja som i NYC. Fantastiskt mysigt både för frukost, lunch och middag. Älskar det här stället. Pizzorna är sinnessjukt goda.
Kreation – Hälsoställe som även finns i Beverly. Här dom hade hälsoshotsen!
Gjusta
Gjelina
Great White
Aktiviteter:
Rollerblades, cykla, promenera bland kanalerna och på stranden förstås.
Sol och bad.

MALIBU

Malibu är så himla mysigt. Lite mer strand och beach känsla och ligger ca 20 minuter norr om Santa Monica. Det är en mysig slinga man tar med bilen dit så ha telefonen redo.
Malibu Farm…
 
Mat:
Malibu Farm  ligger vid Malibu Pier. Så mysigt hälsoställe!
Nobu – fantastiskt ställe med jättegod sushi. Ligger precis vid vattnet. Solnedgången är magisk. Rätt dyrt däremot. Men helt klart värt att unna sig en middag/ vin-lunch här.
Soho House – members club ställe men får du chansen att åka dit/ komma in. TA DEN!
Aktiviteter:
Promenera på Carbon beach eller Billionaire beach som den också kallas, och kolla in alla härliga strandhus. Tänk på ebb och flod bara, så det går att gå där.
Åk till någon härlig strand och sola, finns en del gömda pärlor..
Hike:
Eagle Rock och Topanga state Park

L.A ÖVRIGT….

Äta ute blir dock ganska dyrt i USA, så ett tips är att handla något från någon av alla härliga matbutiker och laga själv. Bra tips för den som hyr en lägenhet via air bnb tex. Man kan också handla till en picknick för en härlig beach dag.
Matbutiker i Los Angeles är: Ralphs, Vonns, Whole Foods, Trader Joes, Gelsons för att nämna de bästa.
Bra och billiga affärskedjor: Marshalls, Tj Maxx, Homegoods, Walmart, Target..
Jag när jag var på Hockey för något år sedan i Staples Center..
Gå och se en hockey match eller en basketmatch. Så kul att gå och titta på sport i USA för det är verkligen en helt annan stämning och känsla. Faktum är att det är precis som på alla collegefilmer. Så missa inte det.
 
Härliga dagsutflykter eller weekendresor kan man göra till Palm Springs, som ligger i öknen ca 2 timmar från L.A eller till Santa Barbara, mysig liten beachstad som också ligger två timmar från L.A fast åt andra hållet. Ojai är en annan liten mysig pärla att besöka. Söder om L.A har ni mysiga Newport Beach och Laguna Beach som är hur gulliga och mysiga beachställen som helst.
Universal studios eller Disneyland kan vara kul att besöka om man aldrig gjort detta.

INSTAGRAMVÄNLIGA STÄLLEN

The pink wall obviously..
The pink wall, 8221 Melrose Avenue, West Hollywood
Colorful staircase, Micheltorena Stairs, 3324 Sunset Boulevard, Los Angeles
Angel wings, 8401 West 3rd street, Los Angeles
Pussmunnar röda och rosa, 8251, Melrose Avenue
Made in L.A. väggen 
Made in L.A, 8025 Melrose Avenue, West Hollywood
Urban lights, LACMA, Museum, 5905 Wilshire Blvd
Icecream museum, ny location öppnar snart. Kolla museumoficecream.com
Vad man än hittar på att göra så är det trevligt att bara vara i L.A. Att bara känna av staden. Det är så härliga människor, positiva energier och oftast ett helt underbart klimat. Solen skiner och himlen är blå så gott som varje dag. Vädret, färgerna och naturen gör en så glad och på så bra humör. Det går ej att vara deppig i L.A.
Hoppas ni uppskattade min Los Angeles guide!

NEWSLETTER

Jag vill att DU ska vara en del av min clique. Signa upp dig här, jag hör av mig snart! 

Xoxo, Hanna