MIN LILLA HONG KONG GUIDE

Hong Kong består av två delar/ öar. Kowloon och Hong Kong Island. Jag skulle rekommendera att man bor halva tiden på båda öarna. Ifrån Kowloon kan man få en helt otrolig utsikt över Hong Kong Island och där är det även mer local spots medan Hong Kong Island är något helt annat och typ lite mer New York, 5th Avenue och Soho. Fick jag bara välja ett ställe att besöka hade jag valt Hong Kong Island och specifikt området Soho men man måste också till Monkok och de mer lokala delarna av Hong Kong på Kowloon. Det var så roligt för vi spenderade ju första halvan av vår vistelse på Kowloon och jag gick hela tiden och undrade vart alla andra turisterna hängde då man knappt stötte på någon annan västerlänning men sen när vi kom till Soho på Hong Kong Island så förstod jag vart de var de alla gömde sig haha.

HOTELL:

Som jag sa ovan tycker jag garanterat att man ska dela upp vistelsen och bo några nätter på Kowloon och på Hong Kong Island så att man enkelt kan utforska båda delarna av Hong Kong.

Lyxigare:

Ritz Carlton

Det är den högsta byggnaden i Hong Kong, och har en fantastisk utsikt från sina 118 våningar och 487 meters höjd. Bodde här halva tiden av vistelsen och dog för det här hotellet. Så fint just här i Hong Kong och servicen var helt fantastisk. Stort tips! Ligger i Kowloon.

The Upper House

Tänkte bo här andra halva av tiden då jag hört att det här ska vara helt outstanding det också men hann aldrig dit. Kommer däremot garanterat att bo där nästa gång! Ligger på Hong Kong Island.

Budget:

Park Lane Hotel

Står att det är 5 stjärnor, men förvänta er inte det hehe. Blev väldigt besvikna när vi kom dit då vi hade tänkt oss något helt annat. Kostade drygt 7 000 kr för 3 nätter jämförelsevis med Upper House som kostade 16 000 kr när vi kikade. Men det var ändå ett fräscht och okej ställe om man inte bryr sig så mycket om vart man bor. För det låg väldigt bra och nära Times Square delen och shopping på Hong Kong Island.

RESTAURANGER:

Vi hann inte testa så många restauranger och barer då vi var så trötta på kvällarna och åt många gånger på hotellet men jag har i varje fall några tips då vi var ute och åt några kvällar.

Ho Lee Fook – i Soho på Hong Kong Island. Mycket god mat. Testa deras majskolvar. Såå goda. Bilderna ovan är ifrån det stället.

Chôm Chôm – i Soho på Hong Kong Island. Är egentligen mer bar än restaurang men deras vitnamesiska småplock/ tapas till mat var helt otrolig och vi älskade stället. Väldigt relaxed. Väldigt AW och ”öl” efter jobbet stämning men oj vad mysigt, pittoreskt och bra käk det var. Ät deras wagy beef salladswraps, majs och rispapper rullarna.

Hutong – på Peking Road på Kowloon. Kinesiskt ställe. Drick kamomill te till maten och beställ in shredded chicken fried noodles with mushrooms, poached wonton served with garlic & chili sauce (OMG VAD GODA DE VAR!!!) samt sesame cucumber salad. Men alltså allt vi åt var gott, åt även bok choy poached in fish broth (soppa) och mixed vegetable dumplings samt egg white fried rice with crab & green asparagus.

Dim Sum Library – ligger inuti en mall på Hong Kong Island. Tyckte det här stället såg väldigt Instagramable och gott på just Instagram och det var det också. Jättefin och trendig inredning men det kändes inte så genuint jämfört med de andra ställena. Så om ni måste välja på detta och de andra 3 ställena jag tipsat er om, välj de andra. Men om ni har tid över så är detta också värt ett besök. Deras tryffel dim sum var god.

BARER: När det kommer till barer så finns det både sjukt nice rooftops och mysiga små lokala häng barer där man tar en AW. Vi hängde inte riktigt på just dom typer av barerna eftersom att vi var där för att fota och det oftast är fotovänligare på rooftops men gick förbi en hel del som såg nice ut i just området SohoHong Kong Island. Så det är där man ska hänga och man är ute efter den typen av bar/ häng.

(Bilder ifrån Ozone på Ritz)

Ozone – på Ritz Carlton på Kowloon. Världens högsta takbar/ utomhusbar. Bra käk. Bra drinkar och en för jävla bra utsikt.

Wooloomooloo – finns två, den på Hong Kong Island är bäst. För den har bäst utsikt. Maten här är sådär har jag hört, så drick hellre drinkar och njut av utsikten.

The Iron Fairies – i Soho på Hong Kong Island. En bar jag verkligen hade velat besöka men som vi inte hann med. Den ser nämligen så himla mysig och ball ut interiör mässigt och så har jag hört att det ska vara schysst stämning där.

INSTAGRAM SPOTS

När jag googlade upp lite locations/ områden man kan få till bra bilder till mina socials på mina nya kläder så googlade jag ”Instagram spots in Hong Kong” och hittade en hel del nice ställen. Här kommer mina bästa tips!

Graham Street – På Graham Street finns den här härliga trappan som är väldigt insta friendly. Var där i tid om du vill få till en bild utan en massa andra människor i vägen. Det blir lätt busy. Många som vill ta kort där.

Side note: Precis runt hörnet från den här trappan finns även denna blomsterväggen som kan vara fin att fota vid.

Choi Hung Estate – En basketbollplan på ett parkeringshus som många fotar vid. Tyckte det var ett rätt ballt ställe med palmerna och de färgade husen i bakgrunden.

Monster Building i Quarrybay – Hong Kong är känt för hur kompakt och tätt folk bor. Det är ju faktiskt en rätt liten stad till ytan och på denna lilla yta bor nästan lika många som i hela Sverige. Tror vi läste att det var närmare 7 miljoner människor. Och det här stället visar verkligen denna typ av levanadsstandard.. En normalfamilj bor på ca 40-50 kvm. De bor på mindre yta än vad jag gör med en hel familj!!

Sneakers Street – Den här gatan är fylld med butiker som säljer endast sneakers. Så ska du köpa sneakers är det ju garanterat hit du ska gå. Däremot har jag ju iofs hört att man inte ska köpa just sneakers där för att de tar dyrare priser än de borde men de har ju verkligen ett brett utbud. Vilket fall så är det även en snygg gata att fota vid.

ATT GÖRA:

Starferry – Hann aldrig på en av färjorna och sen hade de väl ändå inte varit as kul med tanke på att det regnade typ hela vistelsen, men alla säger att de är ett måste för att se Hong Kong ifrån en helt annan sida. Billigt är det också. Kostar bara några kronor per person.

Nan Lian Garden – En oas av lugn och en vacker liten promenad mitt i pulsen av Hong Kong. Här finns ett tempel man kan besöka, ett litet tehus man kan dricka te på och den superfina guldbyggnaden.

Mong Kok – Kallas den mer lokala delen av Hong Kong och jag tycker verkligen att det är ett måste att spendera lite tid där och promenera runt i de mer lokala områdena. Detta är det ”riktiga” Hong Kong.

Gå på marknad – Det finns hur många marknader som helst. Vet egentligen inte om någon är särskilt bra. Men kan ju vara lite kul att gå på ex Goldfish Market för omväxlingens skull då det är en rätt udda grej. De säljer alltså guldfiskar i plastpåsar. Andra marknader som finns är Ladies Market, Flowers market och nattmarknaden på Temple Street (det var den enda vi var på, bilden ovan är tagen vid den). Sen har de många mat- och fruktmarknader där de säljer levande fiskar, grodor etc.

Tian Tan Buddha – Hann aldrig hit men nästa gång vill jag hit.

Hikea Victoria Peak eller Lions Rock – Victoria Peak är mer turistigt och mer folk. Du kan även åka tram upp, men orkar ni ska ni gå eller springa upp som mina föräldrar gjorde. Riktigt brant och jobbigt, men en kul utmaning och ett bra träningspass. Jag hade ont i benhinnan och kunde tyvärr ej haka på denna gång, annars älskar jag att göra sådana utflykter. Lions Rock är lite mer riktig hike och lite mindre turistattraktion men med samma fantastiska utsikt.

Man Mo Temple – Hit hann vi inte heller men enligt Instagrambilderna jag har sett är det här ett urgulligt tempel som kan vara kul att besöka. Det enda templet vi hann besöka var ett litet ett på Hong Kong Island. Gick in dit mest för att jag aldrig varit i ett tempel förut.

ATT TA SIG RUNT

Tunnelbana: Hong Kong har samma tunnelbanesystem som Stockholm, så det är riktigt lätt att förflytta sig med tunnelbanan. Den heter MTR. Man köper ett Octopuscard som man laddar med hongkong dollar, sedan drar man bara kortet och åker. Man får betala en deposition för kortet som är 50 HKD, men dessa får man sedan tillbaka när man löser in kortet innan man reser hem.

Taxi: Taxi är billigt att åka. Problemet med taxi är att många taxichaufförer inte kan engelska och inte kan läsa bokstäver. Det är därför svårt att få dem att förstå vart man vill åka. Även om man har en karta och visar dem på så förstår de inte. Funkar jätte bra om du har den kinesiska adressen, men vi lyckades göra oss förstådda hyfsat utan det också. Blev dock några felåkningar och några taxibyten, men inga större incidenter. Ska man åka från hotellet är det aldrig några problem då personalen alltid följer med och hjälper till med att berätta vart man ska.

VALUTA:

1 Hong Kong dollar är ca 1,13 SEK. Hong Kong är inget billigt ställe. Mat och alkoholpriser är dyrare än i Sverige. Man kan dock äta billigt om man handlar direkt från de små lokala ställena direkt på gatan. På marknaderna ska man pruta, och aldrig betala mer än halva priset mot vad de säger. Lyckas du pruta halva priset så har du gjort en bra deal.

NEWSLETTER

Jag vill att DU ska vara en del av min clique. Signa upp dig här, jag hör av mig snart! 

Xoxo, Hanna